Risalamande |Den bedste

Risalamande – ingen jul uden den!

Faktisk har jeg det sådan, at jeg uden problemer kunne undvære resten af julemiddagen blot jeg får lov at få min risalamande.

Derfor laver jeg denne skønne dessert mange gange allerede inden jul og en ekstra stor portion til juleaften i håbet om, at der så er lidt til overs til de lige så skønne luksus-klatkager dagen derpå.

Den evige diskussion – mælk eller vand…

I mange oprindelige eller rettere sagt klassiske opskrifter på risalamande, står der at risgrønden laves på sødmælk.

Så kom der en periode, hvor sødmælk blev umoderne og alle tænkte i light og mælkeprodukter med mindre fedt. Det satte sine spor i opskrifterne fra den periode, hvor der også opstod den mening, at man skulle koge grøden på minimælk eller vand…..

Argumentet for at koge grøden på vand er bl.a. at grøden ikke så nemt brænder på, når den koges på vand fremfor mælk – og det er ganske rigtigt.

Det andet argument skulle være, at der rent smagsmæssigt ikke ville være nogen forskel, fordi grøden efterfølgende bliver blandet med flødeskum. Her må det naturligvis være op til den enkelte, men jeg mener bestemt der er forskel og jeg foretrækker den klassiske opskrift, hvor risgrønden koges på sødmælk.

Men hvad med de ekstra kalorier og mælkefedt…? Ja her gælder i min optik, hellere lidt, men godt!

Jeg vil hellere nøjes med en lille portion, der så virkelig smager himmelsk end en større portion, der smager af nærmest ingenting. Men valget er naturligvis dit.

Sådan undgår du at grøden brænder på

Der er nærmest intet så frustrerende som når risgrøden brænder på. Nøj hvor er det bare træls, for grøden er helt ubrugelig og gryden er enormt svær at rengøre.

Måske det er derfor rigtig mange efterhånden køber færdiglavet risgrød og så laver en semi-hjemmelavet risalamande eller vælge at koge risgrøden på vand. Begge dele er en mulighed, men måske du skulle give den klassiske risalamande hvor risgrøden koges på sødmælk end en chance.

  • Vælg en tykbundet gryde og gerne en der er emaljeret
  • Start med at koge grødrisene i vand inden mælken tilsættes
  • Kog ved meget svag varme under hyppig omrøring

Alternativt putte gryden i en høkasse f.eks. Ecokuben.

Mange vælger at putter risgrønden ind under dynen, men det vil jeg ikke anbefale.

VIGTIGT: Uanset om du vælger at stille grøden under dynen eller en høkasse er det vigtigt, at grøden max står 2 timer og at du efterfølgende giver den et opkog for at slå eventuelle bakterier ihjel.

Fik du en rest risalamande tilovers….?

Får du risalamande til overs, så glæd din familie og dig selv med disse lækre luksus-klatkager til enten morgenmad eller dessert. Find opskriften lige her: https://www.majspassion.dk/klatkager-verdens-bedste/

Opskriften kommer her nedenfor – Rigtig god fornøjelse!

Risalamande - den bedste!

Ret Brød og kager, småt og godt, Dessert
Keyword hyldeblomst, sirup, dessert, jul, juledessert, ris a la mande, risalamande
Antal 6

Ingredienser

Det skal du bruge:

  • 180 gram grødris
  • 3 dl vand
  • 1 ltr sødmælk
  • 100 gram smuttede og grofthakkede mandler
  • 1 hel mandel til mandelgaven
  • 1 stang vanille (stang plus korn)
  • 70 gram sukker (smag til og juster sukkermængden efter smag og behag)
  • 1/2 ltr piskefløde
  • Topping: Kirsebærsauce

Sådan gør du

Sådan gør du:

  • Start med at koge vandet op i en tykbunden gryde.
    Tilsæt grødrisene og lad dem koge i vandet et par minutter.
  • Flæk vanillestangen på langs og skrab kornene ud. Kornene gemmer du til selve risalamanden, men den tomme stang putter du ned til risene. Der sidder nemlig rigtig meget dejlig smag tilbage i den.
  • Hæld mælken og rør grundigt og helt ned på bunden af gryden. Lad risene koge godt igennem og sænk derefter varmen til et minimum eller sæt gryden i f.eks. Ecokuben/høkasse eller lignende.
  • Bruger du Ecokube/høkasse/dynen:
    Her behøver du ikke være bekymret for at grøden brænder på. Lad den stå en 1-2 timer inden du pakker den ud og giver den et kort opkog for at sikre, at der ikke er dannet bakterier. Lad herefter grøden køle helt af inden du laver resten af desserten.
  • Bruger du komfuret:
    Her skal du huske den meget lave temperatur og du skal være over grøden hele tiden og røre helt ned på bunden.
    Opdager du at grøden har sat sig på bunden, så lad endelig være med at røre helt ned i det der er brændt på. Du kan forsøge at redde grøden ved at hælde den over i en ny gryde, men smag lige på den forinden. Ofte vil smagen af den brændte grød hænge ved og det vil ødelægge din dessert. Så er der ikke andet at gøre end at starte forfra.
  • Stil den færdige grød til afkøling f.eks. tildækket på terrassen eller i garagen, hvis det skal gå hurtigt.
  • Skold, smut og hak mandlerne groft
  • Rør den afkølede risengrød, vanillekorn, sukker og de hakkede mandler sammen.
  • Pisk fløden til et let skum og vend ca. 1/3 af flødeskummet sammen med risengrøden.
  • Fortsæt herefter med forsigtigt af vende resten af flødeskummet i grøden indtil den får den rigtige konsistens.
    Til slut lægger du den hele mandel ned i desserten og varmer kirsebærsaucen godt igennem.
  • Rigtig god fornøjelse!