Romkugler med nøddeknas

Romkugler med nøddeknas

Du må godt! Endelig nogle julegodter vi kan spise med i hvertfald rimelig god samvittighed – for de er fyldt med lutter gode sager!

Sidste år eksperimenterede jeg mig frem til en virkelig lækker opskrift på romkugler, der smager lige netop som de skal uden at være proppet med usunde kagerester og sukker. De var en succes!

I år har jeg justeret lidt på opskriften – ikke meget – men alligevel sådan, at det retfærdiggør en helt ny opskrift herinde. Og du kan godt begynde at glæde dig…..

Sorte bønner og dadler….

Som i den tidligere opskrift indeholder de skønne kugler ingen kagerester, mel og havregryn. Jeg synes det er helt unødvendigt at spise usunde kagerester, når man på en så enkel måde, kan kombinere noget virkelig lækkert, med noget betydeligt sundere.

De indeholder i stedet sorte bønner og dadler – og bare rolig. Lige som sidst, kan man på ingen måde smage de sorte bønner, der udelukkende giver en dejlig blød og “romkugle-agtig” konsistens.

Jeg har denne gang igen tilsat lidt romessens, fordi det giver lidt ekstra smag til dadelkuglerne. Vil du gerne undgå romessens, kan du erstatte den med lidt rigtig god hindbærmarmelade (sukkerfri naturligvis). Du kan også bruge begge dele, hvis du vil gå all-in.

Men hvad er så det nye….?

Det nye er, at jeg i denne opskrift har tilføjet en god portion ristede hasselnødder. Det er som om mandlerne helt har overtaget nødde-scenen og det er egentlig lidt synd. Hasselnødden – og især den ristede – kan virkelig noget!

Vigtigt er blot, at du anvender de ristede hasselnødder, da den mørke hinde omkring selve nødden, giver en lidt bitter smag. Den undgår du nemt ved enten at købe færdigristede hasselnøddekerner eller at du selv rister dem i ovnen.

I selve “dejen” har til tilføjet meget finthakkede ristede hasselnøddekerner, der giver en dejlig crunchy konsistens.

I midten af hver dadelkugle, har jeg lagt en hel ristet hasselnød ind og så er dadelkuglerne først overtrukket med en god mørk chokolade med høj kakaoprocent, hvorefter de er trillet i hakkede ristede hasselnødder. Det er en virkelig lækker kombination, jeg håber du vil prøve.

Det er jo snart jul, så….

Ja, julen nærmer sig og derfor skal dadelkuglerne da også afspejle den skønne juletid.

Det har jeg gjort ved at vende de chokoladeovertrukne dadelkugler i frysetørret hindbær (af god kvalitet, der virkelig smager af noget) og andre har jeg ladet chokoladeovertrækket størkne, hvorefter jeg har penslet dem med pink dust fra Mill & Mortar.

Nogle har jeg først overtrukket med chokolade og herefter trillet dem i kakaonibs.

Du kan også trille dem i en rigtig god kakao eller groft kokosmel. Har du børn, vil de sikkert synes det er sjovt med tivolidrys – mulighederne er mange!

Tip: Holdbarheden er en lille uge på køl, men jeg pakker de færdige dadelkugler ned i en beholder med tætsluttende lag med madpakkepapir imellem – og putter dem i fryseren. Så er det nemt at tage nogle stykker op, når lysten til noget sund og lækkert melder sig.

Opskriften kommer her nedenfor – rigtig god fornøjelse!

Romkugler med nøddeknas

Sunde og lækre romkugler der smager lige som de klassiske romkugler her er de bare fyld med sunde sorte bønner og saftige dadler
Ret Dessert, julegodter, rawcake, sunde snack
Keyword dadelkugler, dadler, romkugler, sorte bønner
Antal 1 portion
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Dadel/bønne dejen:

  • 1 brik/dåse sorte bønner (230 gram drænet vægt)
  • Ca 175 gram dadler (uden sten)
  • 1 dl mandelmel af god kvalitet
  • 2 tsk romessens
  • Evt 2-3 tsk hindbærmarmelade af god kvalitet (gerne sukkerfri)
  • 1/2 tsk vaniljepulver eller korn fra 1/2 stang vanilje
  • 1 nip flagesalt
  • 1 lille håndfuld ristede hasselnøddekerner - finthakkede

Forslag til pynt:

  • Ca 200 gram mørk chokolade med høj kakaoprocent
  • Lidt frysetørrede hindbær
  • Lidt finthakkede ristede hasselnødder
  • Lidt Pink Dust fra Mill & Mortar
  • Lidt kakaopulver af god kvalitet
  • Lidt Kakaonibs
  • Lidt groftrevet kokosmel

Sådan gør du

Sådan laver du dine egne ristede hasselnødder:

  • Har du ikke færdigristede hasselnødder, kan du sagtens riste dem selv i ovnen. Bred hasselnødderne ud på en bageplade beklædt med bagepapir og rist dem ved 150 grader i ca 15. minutter. Køl dem af og læg dem i et viskestykke, hvor de brune hinder nuldres af.
    Opbevar dem i et glas med tætsluttende låg, hvis du får nogle til overs.

Sådan laver du dadelkuglerne:

  • Start med at skylle de sorte bønner og tør dem i et rent viskestykke. De må endelig ikke være for våde, da "dejen" så bliver meget klistret og svær at håndtere.
  • Kom ingredienserne til dejen i en foodprocessor - hold de finthakkede hasselnøddekerner tilbage og tilsæt den mængde som "dejen" kan trække. Det er meget forskelligt hvor "juicede" de friske dadler er og derfor er det svært at angive nøjagtig mængde.
  • Kør blandingen til en jævn og cremet konsistens og tilføj lidt efter lidt de finthakkede ristede hasselnødder.
  • Smag blandingen til og tilføj evt ekstra romessens og hindbærmarmelade, hvis du ønsker ekstra smag.
  • Stil blandingen på køl 1-2 timer. På den måde er de lettere at forme, da massen ellers er meget klistret.
  • Tril en kugle i den ønskede størrelse og pres en enkelt hel ristet hasselnød ned i midten.
  • Læg dadelkuglerne over på et fad beklædt med smørrebrødspapir og stil dem ind i fryseren til overfladen er frosset eller i hvertfald meget kold. Så er du klar til at overtrække dem med chokolade.
  • Smelt chokoladen f.eks. over vandbad eller i en mikrobølgeovn, hvis du sådan en.
  • En ad gangen vendes en halvfrossen kugle i den smeltede chokolade hvorefter de trilles i det ønskede pynt (se forslag ovenfor).
    Tip: Jeg bruger to små gafler til at styre kuglerne med. Det synes jeg er det letteste.
  • Læg kuglerne over på et stykke smørrebrødspapir eller bagepapir indtil chokoladen er helt afkølet og stivnet inden du forsigtigt pakker dem ned.
  • Tip: De færdige kugler har en begrænset holdbarhed på ca 1 uge i køleskab, men de er heldigvis fryseegnede. Jeg pakker dem ned med smørrebrødspapir imellem lagene i en beholder med tætsluttende låg. Så er det nemt lige at tage dem ud, der skal bruges.
  • Rigtig god fornøjelse!