Salat med grønkål og figner

Juleaften spiser vi en hel traditionel julemiddag med and, waldorfsalat og andesauce. Men i år har der sneget sig en rigtig sund og lækker salat med ind på bordet – en modvægt til al den fede julemad.

Selvom salaten kom på julebordet, er den ikke nogen egentlig julesalat. Jeg har i hvert fald tænkt mig at servere den vinteren igennem, måske med et par enkelte variationer.

Basis er vigtig…

Basis i en god salat er salatbladene, der skal være helt friske og meget gerne være forkellige i både smag og tekstur.

I dagens version har jeg valgt at bruge grønkål, der er en rigtig vintergrøntsag og som passer rigtig godt når man nu gerne vil spise årstidsbestemt.

Derudover har jeg tilsat nogle få blade rød radicchio, der både giver salaten et lidt “julet” udtryk, men så passer dens lidt bitre smag rigtig godt til de søde figner og blåskimmelosten.

Knas, knas, knas – knas må der til….

I en god salat, må der knas i form af nødder eller kerner til.

I dag valgte jeg valnødder fordi de passer godt til resten af ingredienserne, men jeg synes ofte valnødder bliver lidt kedelige, hvis de blot tilsættes uden at gøre lidt mere ud af dem. Derfor rister jeg dem i lidt honning på en varm pande, så de bliver karamelliserede.

Dressing er også meget vigtig….

Til en salat som denne, vælger jeg altid at lave en vinaigrette.

Har du en juice af f.eks. granatæble eller tranebær, kan du bruge lidt af den som base rørt sammen med lidt honning, hvid balsamico, en smule olivenolie og smagt til med flagesalt.

Alternativt kan du røre en vinaigrette helt traditionelt:

  • 4 spsk olivenolie
  • 2 spsk æblecidereddike
  • 1 spsk flydende honning
  • 2 tsk sennep – f.eks. Bornholmsk sennep
  • Et nip flagesalt
  • Friskkværnet sort peber

I salaten er der følgende ingredienser:

  • Grønkål – revet i mindre stykker og overhældt med kogende vand og herefter duppet tørt
  • Rød radicchio – i mindre stykker
  • Halverede cherrytomater i forskellige farver
  • Smørristede champignoner
  • Syltede rødløg – kan erstattes af friske rødløg i fine skiver
  • Halverede figner – friske eller tørrede
  • Rødt æble i fine tern
  • granatæblekerner
  • Blåskimmelost eller brie
  • Valnøddekerner
  • Vinaigrette som beskrevet ovenfor

TIP: Sørg altid for, at dine salatblade eller som her, grønkålen er duppet fri for væde, inden du rører din vinaigrette i. På den måde sikre du, at vinaigretten får mulighed for at sætte sig bedre fast på alle bladene.

Rigtig god fornøjelse!