Dahlia

Dahlia “Excentrique”

Haven i september

Når havens øvrige blomster begynder at takke af, er det de skønne Dahlia`s tur til at overtage scenen – og det gør de med bravour!

Første år startede jeg forsigtigt ud med to knolde, for jeg havde læst mig frem til, at de var lidt besværlige. Og indrømmet, de kræver lidt arbejde, men man bliver altså så rigeligt belønnet, at det langt opvejer indsatsen og derfor kommer der hvert år nye knolde til her i min have.

Jeg starter altid mine knolde op i det tidlige forår, hvor knoldene plantes i potter i rigtig god jord og endelig ikke for dybt. De vandes godt igennem og stilles opad en lun husmur og blir dækket til om natten, så en uventet nattefrost ikke ødelægger knoldene. Husk at nattefrosten først må anses for overstået fra midten af maj måned.

Efter ganske kort tid begynder knoldene at få små skud, men først når planten er godt i vækst, blir de fordelt ud i bedene – og hvorfor nu det…?

Jo, det skyldes dræbersneglene, der elsker Dahlia. Især de sarte nye skud og bløde blade tiltrækker dræbersneglene, der i løbet af ingen tid, kan ødelægge en ellers fin plante. Derfor planter jeg først mine Dahlia ud i bedene, når de er i rigtig god vækst. Er din have hårdt angrebet af dræbersnegle, kan du evt drysse lidt sneglegift rundt om planterne. Men det er en smagssag, om man vil ty til de midler eller ej.

I sommerens løb vokser de sig store og kraftfulde og når de øvrige sommerblomster begynder at takke af, så er de skønne Dahlia klar til at live haven op med et væld af smukke former og farver. Husker du at nippe de visne blomsterhoveder af, stimulerer du til yderligere blomstring og de bliver ved og ved lige indtil frosten kommer, men så er det også slut.

Jeg graver mine knolde op efter den første nattefrost. Det er meget tydeligt at se, hvornår det er sket, for den enkelte plante klasker helt sammen. Så klipper jeg toppene af, graver knoldene op og forsyner hver knold med en label med deres navn på, så jeg til foråret kan få dem rigtigt placeret i bedene. Knoldene børstes fri for jord og så pakker jeg dem ind i avispapir og lægger dem i kasser, der opbevares koldt men frostfrit.

Omkring januar tjekker jeg om knoldene er ved at tørre ud og er de det, får de lidt vand med en vandforstøver, men ikke for meget for så mugner de.

Gider du ikke grave knoldene op, så kan du lade dem ligge og blot jorddække dem. Er vinteren mild, kan du være heldig, at frosten ikke har ødelagt knoldene og så kommer de igen. Gør de ikke det, koster en ny knold heldigvis ikke meget, men har du en stor have og gerne vil have en have fyldt med Dahlia, gir det god mening at bruge lidt energi på at grave dem op og opbevare dem frem for at skulle købe nye knolde hvert år.

Tak fordi du læste med

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.