Sød kartoffel med avocado dip

Sød kartoffel med avocado dip…

MUMS! De her bagte søde kartofler er bare vildt lækre – og med avocado dip til, er der bare dømt comfortfood med god samvittighed.

Jeg er i forvejen vild med den søde kartoffel, der faktisk burde hedde noget helt andet. Den er nemlig på ingen måde i familie med den klassiske kartoffel, vi kender så godt. Den klassiske kartoffel hører til natskyggefamilien og den søde kartoffel hører til snerlefamilien.

Men hvorom alting er, så er jeg VILD med de søde kartofler – og jeg kan spise dem uden at få de samme problemer, som med den klassiske kartoffel.

Desværre er det ikke muligt at dyrke den søde kartoffel i Danmark – eller i hvertfald ikke i større omfang. Vores klima duer bare ikke, da den søde kartoffel er en subtropisk plante. Så selvom vi har fået et varmere klima, kan vi stadig ikke dyrke nok på friland til, at det kan dække den efterhånden store efterspørgsel. Vi må importere de søde kartofler – og derfor er priserne også ret pebrede.

Mange muligheder…

Som med den almindelige kartoffel, har den søde kartoffel også mange anvendelsesmuligheder. Det eneste jeg ikke synes den duer til, er som kogt kartoffel. Der må man ty til den almindelige kartoffel.

Til gengæld smager de dejligt både som mos, som fyld i gryderetter, som fyld i supper, som søde fritter og som her, hvor jeg har valgt at bage dem og servere dem som en sund og lækker snack med en lækker avocado dip – helt enkelt og meget lækkert!

Jeg foretrækker de små søde kartofler, der efter min mening smager meget bedre end de store – og så forkorter det også tilberedningstiden betydeligt.

Dip med der til…

De bagte søde kartofler smager skønt med et drys flagesalt ovenpå og det skyldes, at de får en let karamelliseret snitflade. Meeen altså, hvem kan sige nej, til en lækker dip?

Ikke jeg i hvertfald – og slet ikke, når der er en avocado involveret…

Her har jeg helt enkelt blendet en avocado med et nip flagesalt, friskkværnet peber, lidt sød paprika, bredbladet persille og smagt den til med citronsaft. Skal den være hot, kan du tilføje en lille smule chipotle chili. Du kan justere konsistensen med lidt vand, så dippen bliver mere lind og blød.

Opskriften på de lækre bagte søde kartofler med avocado dip får du nedenfor. Rigtig god fornøjelse!

Bagt sød kartoffel med avocado dip

Sund og lækker snack eller tilbehør - bagte søde kartofler med en skøn avocadodip
Ret Aftensmad, Snack, sunde snack, Tilbehør, vegetarisk
Keyword avocado, bagt sød kartoffel, dip, sød kartoffel
Antal 2 personer
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

 • 5 små søde kartofler
 • 1 spsk olivenolie
 • Lidt flagesalt og friskkværnet peber
 • 1-2 stk avocado
 • 1/4 stk citron - saften heraf
 • 1 nip sød paprika
 • 1/4 håndfuld bredbladet persille
 • Evt lidt chipotle chili

Sådan gør du

 • Tænd ovnen på 200 grader varmluft
 • Skyl de søde kartofler grundigt og skær dem over på langs.
  Dup dem tørre og gnid dem ind i olivenolie.
 • Læg dem med snitfladerne nedad på en bageplade beklædt med bagepapir og drys med lidt flagesalt.
 • Bag de søde kartofler i 25-30 minutter indtil de er helt møre (tjen med kødnål) og overfladen begynder at boble.
  Snitfladen skal gerne være fin gyldenbrun og let karamelliseret.
 • Blend avocado med lidt flagesalt, friskkværnet peber, sød paprika, bredbladet persille og lidt citronsaft. Juster konsistensen med lidt vand, så konsistensen bliver lind og cremet.
  Smag til og tilføj lidt ekstra citronsaft og krydderier efter smag og behag.
 • Tag de færdige kartofler ud af ovnen og læg dem over på et serveringsfad. Pynt med avocado dip og server dem rygende varme.
 • Rigtig god fornøjelse!

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.