Spidskålssalat med nektarin og valnød

Kål er godt….

Kål er andet og mere end grønkål og hvidkål og selvom der de seneste år, har været fokus på kålens sundhedsfremmende egenskaber, er der desværre stadig mange, der ikke er hoppet med på vognen.

Det vil jeg gerne prøve at ændre på, ved at dele en masse lækker mad – både salater og varme retter – hvor der indgår forskellige former for kål.

Der er så megen snak om superfoods og selvom jeg ikke er vild med den slags betegnelser, må kål da bestemt høre ind under den kategori. For kål er virkelig sundt!

Mange varianter…

Hvidkål, grønkål, rosenkål, grøn spidskål, lilla spidskål, rødkål, savoykål, blomkål (der også fåes i flere farver), romanesco, kinakål, glaskål og broccoli…..pyha det var vist dem alle.

Fælles for dem alle er, at de er fyldt med sundhedsfremmende egenskaber og er noget af det sundeste du kan putte i munden.

Nævnt i flæng: Beskytter mod livsstilssygdomme som f.eks. inflammation, hjerte-karsygdomme, diabetes 2 og forhøjet kolesterol lige som kål menes at kunne forebygge kræft.

Kål er fattig på kalorier, nem og billig mad, den mætter godt og længe og hjælper dig til at stabilisere dit blodsukker. Det er godt nyt, hvis du enten har fået konstateret diabetes 2 eller er blevet insulin resistent – og gerne vil “spise dig ud af diagnosen”.

Råt er bedst…

Den rå kål er bedst, men jeg ved at mange fravælger kål fordi den især i starten kan være lidt hård mod maven. Mange får luft i maven og foretrækker derfor kål, der er tilberedt.

For nogle handler det om ren tilvænning, men du kan også forsøge at drikke ekstra vand sammen med dit kålmåltid. Foretrækker du alligevel at tilberede din kål, bør du være obs på, at kål mister mange af sine gode egenskaber, når den opvarmes længere end 6 minutter.

Er du også vild med kål…?

Som du måske fornemmer, er jeg ret vild med kål – og jeg er særligt glad for spidskålen, både den grønne og den lilla. De indgår i mine salater året rundt og så er jeg rigtig glad for at riste den grønne spidskål i lidt olivenolie eller smør og krydre den med revet muskatnød. 

Jeg har herinde på bloggen lavet flere opskrifter, både salater og varme retter med spidskål. Du finder opskrifterne her:

Spidskålsslaw – en lækker opgradering af den traditionelle coleslaw

Spidskålssalat med pære – en dejlig efterårssalat med saftig pære

Spidskålssalat med æble og blåbær – en sprød og lækker efterårssalat med syrlige æbler og blåbær

Spidskålssalat med jordbær – dejlig sommersalat med danske jordbær

Spidskålsgryde | Nem hverdagsmad – nem og lækker aftensmad til hele familien.

Spidskål – helt enkelt smørstegt spidskål du kan bruge som sundt tilbehør

Lasagne med spidskål/LCHF – en sundere udgave af den klassiske lasagne – uden pasta!

Sense med ind over….

Måske kender du allerede Sense-kostprincipperne….altså hvor man ikke bruger køkkenvægten, men i stedet regner i håndfulde. Det gir rigtig god mening, hvis man som jeg, skal passe på med at overspise. Hænderne har man jo altid med sig, mens det straks er mere besværligt at have køkkenvægten med i håndtasken…..

Derfor vil du ofte opleve, at jeg i mine opskrifter skriver håndfulde i stedet for gram. Det er så meget lettere og jeg vil varmt anbefale dig, at afprøve metoden.

Opskriften kommer her – rigtig god fornøjelse!

Spidskålssalat med nektarin og valnødder

Sund, nemt og mega lækker salat med grøn spidskål og feldsalat, nektariner og valnødder.
Ret Aftensmad, frokost, Salat, Tilbehør
Keyword feldsalat, nektariner, salat, spidskål, valnødder
Antal 2 personer
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • 3 håndfulde grøn spidskål - fintrevet
  • 1 håndfuld feldsalat (vårsalat)
  • 1 håndfuld sukkerærter (optøet fra frost)
  • 2 stk forårsløg - fintsnittede
  • 2 små flade nektariner skåret i mundrette stykker
  • 1 lille håndfuld valnøddekerner
  • Lidt mikrogrønt (friske spirer) f.eks. rosenradiser
  • 1 stk lime - saften af den
  • 1 spsk frugtig olivenolie
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • På et fad fordeles den fintsnittede spidskål med feldsalaten ovenpå.
  • Top med de fintsnittede forårsløg, optøede sukkerærter og nektariner.
  • Pynt med valnødder og mikrogrønt
  • Pisk limesaft, olivenolie, salt og friskkværnet peber sammen. Hæld det over salaten lige før servering.
    TIP: Lav gerne en dobbelt portion og gem resten til dagen efter - så er der sund og nem frokost eller aftensmad.