Stegt kylling i kokos-ingefærsauce

Lyst til noget virkelig lækkert – og alligevel sundt…? Hvis ja, så se med her!

Hvor jeg laver stegt kylling i kokos-ingefærsauce….

I aftes lavede jeg endnu en dejlig krydret kyllingegryde med sprødstegte kyllingeoverlår i en krydret kokossauce med ingefær og gurkemeje – uhmmm det var godt nok lækkert!!

Kylling, kylling, kylling….

Blir du aldrig træt af kylling? Er der ind imellem nogle der spørger. Det er meget let at svare på – for nej, det gør jeg ikke.

Allerhelst spiste jeg som flexitar (hverdagsvegetar) for jeg elsker alle grøntsager. Desværre kan jeg ikke tåle bønner og linser andet end i meget små mængder, så det blev simpelthen bare for besværligt at leve vegetarisk.

Kompromisset for os blev at spise kylling, æg og skaldyr som proteinkilde og så ellers en hel masse dejlige grøntsager.

Jeg vil altid anbefale at købe dansk kyllingekød af en rigtig god kvalitet og ALDRIG den, der er tilsat saltlage. Jeg ved godt at producenten lover at dit kyllingekød dermed ikke bliver tørt, men det handler udelukkende om at stege din kylling korrekt, så blir den ikke tør og kedelig selvom den ikke er tilsat lage.

At tilsætte saltlage ødelægger strukturen i kødet og er i mine øjne fuldkommen fjollet. Prøv at kigge nærmere på kødet, der er tilsat lagen og du vil se hundredevis af bittesmå stikmærker, hvor en maskine har pumpet dit kyllingebryst med vand – og det betaler du for!

Hellere lidt men godt! Det gælder også når du køber kylling. Så køb hellere en lille bakke kylling, af en god opdrætter med dyrevelfærd for øje og fyld så din gryderet med masser af skønne grøntsager. Det er godt for både din sundhed, pengepungen og ikke mindst miljøet.

Gør det nemt for dig selv….

Lige som vi er glade for sund mad, er vi også glade for en stress-fri hverdag. En af måderne, hvor vi undgår en masse trælse situationer, hvor man ellers meget nemt kunne falde i de lette og ofte usunde løsninger, er ved at planlægge vores måltider forud.

Madplaner kunne være en løsning og det fungerer rigtig fint i mange familier – men ikke hos os. Altså vi prøvede virkelig dengang ungerne var små, men det kom aldrig rigtig til at fungere. Jeg tror vi er for spontane……

Løsningen for os, har i alle årene været mealprep – også før det var en egentlig betegnelse. Det fungerer så til gengæld virkelig godt og selv nu, hvor ungerne er flyttet hjemmefra, mealprepper vi stadig i stor stil.

Vi gør det nok helt automatisk efter alle de mange år, men vi gør det selvfølgelig også, fordi det stadig gir god mening. Det er f.eks. ofte billigere at købe stort ind og vi undgår madspild ved at lave store portioner og så fryse dem ned i mindre portioner. Så er der altid sunde og lækre måltider klar på køl eller i fryseren.

Retten her er også velegnet til mealprepping – hvis altså i ikke spiser det hele på een gang……

Gurkemeje og ingefær….

Gurkemeje er en væsentlig del af det kendte blandingskrydderi karry, men gurkemejen kan andet og mere end at give maden den eftertragtede dybe gule farve. Gurkemeje er en rodplante der er i familie med ingefær. De har begge en lang tradition inden for naturmedicin for bl.a. deres antiinflammatoriske egenskaber.

Jeg er storforbruger af gurkemeje i mine gryderetter, primært for dens antiinflammatoriske egenskaber, men altså også fordi jeg er vild med den smukke dyb-gule farve – uden at maden kommer til at smage af karry.

Frisk ingefær bruger jeg også meget af, både fordi jeg er vild med smagen, men især for dens antiinflammatoriske egenskaber. Jeg bruger den altid friskrevet og der, hvor det giver mening. Dvs i grøntsagsjuice, shots og i mange af mine gryderetter/onepots.

Tip: Det er lettest af skrælle den friske ingefær med en teske.

Valg af tilbehør:

I denne gryderet, har jeg tilsat en squash som jeg har kørt igennem en spiralizer til små fine squash-spaghetti. Det fungerer hos os som eneste tilbehør. Har i lyst til andet og mere, kommer her lidt foreslag:

Opskriften på stegt kylling i kokos-ingefærsauce kommer her nedenfor. Rigtig god fornøjelse!

Stegt kylling i kokos-ingefærsauce

Lækker low carb gryderet med stegte kyllingeoverlår i en skøn sauce med kokos, gurkemeje og ingefær.
Server den med andet low carb tilbehør - der er masser af forslag inde i teksten.
Ret Aftensmad, antiinflammatorisk, Gryderet, Hovedret, low carb
Keyword gurkemeje, ingefær, keto/lchf, kokos, kylling
Antal 4 personer
Forfatter Maj Schjøth

Equipment

  • En stor ovnfast pande med høje kanter eller et ildfast fad.

Ingredienser

  • 4-5 stk kyllingeoverlår
  • 2 spsk olivenolie til at stege i
  • 1 stort gult løg - fintsnittet
  • 4 fed hvidløg - fintsnittet
  • Ca 10 cm frisk ingefær - fintrevet (tilsæt efter hvor stærk ingefærsmag du ønsker i saucen)
  • 2 stk Mini pak choi eller 1/2 bundt palmekål eller et par håndfulde frisk grønkål - fintsnittet
  • 400 ml fuldfed kokosmælk
  • 1-2 stor tsk karrypaste (alt efter hvor stærk du ønsker saucen)
  • 2 store tsk Rotisserie chicken rub fra @EpicSpice eller 1 tsk tørret timian og 1 tsk tørret rosmarin
  • 1-2 tsk gurkemeje
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber til at smage til med
  • 1 stk squash - køres til spiraler (squash-spaghetti) i en spiralizer
  • 1 håndfuld friske bredbladet persille - fintsnittet som drys og pynt
  • 2 spsk ristede pinjekerner som drys og pynt

Sådan gør du

  • Varm ovnen op til 200 grader
  • Varm olien op i en pande med høje kanter der kan tåle at komme i ovnen. Alternativt bruger du en alm pande og hælder den færdige ret over i et ildfast fad inden det kommes i ovnen - eller du laver simpelthen retten færdig på komfuret. Det kan sagtens lade sig gøre bare du passer på, at saucen ikke brænder på i bunden.
  • Steg kyllingeoverlårene så skindsiden bliver sprød og gyldenbrun. Sænk varmen, krydr kyllingestykkerne med Rotisserie chicken rub eller tørret timian og rosmarin, flagesalt og friskkværnet peber - og steg kyllingebrysterne videre 5-6 minutter.
    Tag dem af panden og lav saucen direkte i panden uden at vaske den af for stegerester. De giver nemlig lækker smag til saucen.
  • Sauter først løgene så de bliver klare og tilsæt herefter hvidløg, ingefær, gurkemeje og karrypaste. Rør det godt sammen og lad det småsimre et minuts tid indtil det dufter skønt af krydderierne.
  • Tilføj pak choi/palmekål/grønkål og vend det rundt i blandingen. Lad det simre med nogle minutter inden du tilsætter kokosmælken og evt lidt vand, så saucen ikke bliver alt for tyk.
    Kog kort igennem.
  • Smag til med salt og friskkværnet peber og tilføj evt ekstra gurkemeje og ingefær hvis du synes.
  • Læg de stegte kyllingeoverlår tiilbage i saucen og sæt panden ind i den varme ovn indtil kødet er gennemstegt. Stegetiden afhænger af lårenes størrelse og hvor længe du har stegt dem på panden forinden. Tjek med en kødnål, hvor saften skal være helt klar.
  • Lav imens tilbehøret klar. Lav f.eks. en dejlig sprød salat f.eks. er en spidskålssalat lækker og du finder flere eksempler, hvis du kigger ind under fanen "SALATER".
    Jeg kører en squash igennem en spiralizer og laver nogle fine squash spiraler som jeg fordeler i den varme sauce, lige når jeg tager kyllingen ud af ovnen.
  • Drys med frisk bredbladet persille og ristede pinjekerner - rigtig god fornøjelse
  • TIP: Skal det gå rigtig hurtigt, kan du anvende kyllingefillet eller skære kyllingebryster ud i tern. Så kan du færdiggøre kyllingegryden på komfuret og aftensmaden er færdig på 30 minutter.