Strikkede karklude og gæstehåndklæder – DIY

Strikkede karklude og små håndklæder……

Skift dine engangskarklude ud med nogle hjemmestrikkede og vær med i den verdensomspændende kamp imod mikroplast i verdenshavene. Den bæredygtige bølge er kommet for at blive.

Foruden at være godt for miljøet, er det både hyggeligt og afstressende at sidde med et strikketøj i hænderne og jeg kan slet ikke forstå, hvorfor jeg for snart mange år siden holdt op med at strikke. For også dengang var jeg rigtig glad for det. Måske var det fordi det dengang på ingen måde, var smart med noget som helst hjemmestrikket og da børnene efterhånden blev for store til at ville gå med mors hjemmestrikkede sweatre, ja så blev strikkepindende lagt på hylden.

Det er over 20 år siden jeg sidst har strikket noget som helst, men så kom det glade budskab – jeg skal være farmor til mit allerførste barnebarn her til sommer – og så måtte strikkepindene da frem i lyset igen.

På samme tid, er det så også blevet vældig moderne med strikkede karklude osv i køkkenet og så tænker jeg selvfølgelig straks, at det er en god anledning til både lige at få strikkekundskaberne genopfrisket, men også at det ser både lækkert og hyggeligt ud med hjemmestrikkede grydelapper og klude, jeg så kan få i lige de farver, der passer til min indretning.

Jeg har tidligere delt mine super lette og hurtige grydelapper herinde. Du finder opskriften lige her

Er du helt ny inden for strik, så er både grydelapperne, karkludene og de små håndklæder, der både er fine i køkkenet og på gæstetoilettet super lette og hurtige – og de kræver ingen dyre indkøb eller store strikkekundskaber.

Jeg strikker mine i forskellige “mønstre”, men i ensartede og matchende farver. Det er sådan jeg bedst kan li det, men du kan sagtens finde flerfarvet garn og eksperimentere med mønstre osv. Mulighederne er mange, så det er kun din egen fantasi der sætter grænserne.

Garn: Jeg foretrækker at strikke med økologisk bomuldsgarn 8/8 og bruger pinde nr. 3, men andet garn kan sagtens anvendes, bare det er 100 % bomuld fordi det skal kunne tåle de høje vasketemperature, der kræves af karklude og håndklæder. Vil du også bruge den økologiske bomuld 8/8 fremfor f.eks. 8/4 skal du være obs på, at løbemeteren er noget kortere.

50 gram økologisk bomuld 8/8: 110 meter

50 gram alm. bomuld 8/4: 170 meter

Jeg kan godt lide, at mine karklude er lidt store og så må der helst ikke være alt for meget struktur, så krummer hænger i. Derfor strikker jeg dem ret enkle.

Klud 1:

 1. Slå 60 masker op på pinde nr. 3
 2. Strik skiftevis en pind ret hele vejen og næste pind skiftevis ret og vrang pinden ud
 3. Når arbejdet måler det samme som bredden, lukker du af.

Klud 2:

 1. Slå 60 masker op på pind nr. 3
 2. Perlestrik ved at strikke alle pinde 1 ret, 1 vrang, 1 ret osv
 3. Når arbejdet måler det samme som bredden lukker du af.

Lille håndklæde med skattern:

 1. Slå 78 masker op på pind nr. 3
 2. Strik de første 5 pinde i retstrikning
 3. Strik de første 3 og de sidste 3 masker ret på alle pinde
 4. Pinde nr. 6-17 strikker du: 9 ret og 9 vrang
 5. Pinde nr. 18-29 strikker du: 9 vrang og 9 ret
 6. Gentag mønstret indtil håndklædet har den ønskede længde.
 7. Strik igen 5 pinde i retstrikning og luk af.

Lille håndklæde med enkelt mønster:

 1. Slå 78 masker op på pinde nr. 3
 2. Strik 1 pind ret hele vejen
 3. Næste pind skiftevis ret og vrang hele vejen
 4. Gentag indtil håndklædet har den ønskede længde og luk af.

Giv dine klude og gæstehåndklæder et råt look ved at montere lædersnore i til ophæng.

Rigtig god fornøjelse!

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.