Surdej – sådan laver du din egen surdej og bager med den

Surdej – helt enkelt

At lave en surdej og bage med den, er af en eller anden grund, blevet gjort til noget mystisk og meget kompliceret. Der skrives ligefrem store fyldige bøger om temaet og nogle gør det til en dyd, at deres surdej går i arv. Ja ok, det er måske et helt uskyldigt og hyggeligt nørderi for nogle, og det skal de naturligvis have lov til.

Samtidig synes en anden del af mig, at det er super ærgerligt. Og det gør jeg, fordi det skræmmer mange væk fra at bage med surdej – og det vil jeg rigtig gerne lave om på.

Surdej er på ingen måde hverken mystisk eller svært. Det er jo bare vand og mel, der blandes sammen, står på køkkenbordet nogle dage, skal røres i en gang dagligt og ellers tilføjes lidt “fodring” i form af ekstra mel og vand. Andet og mere er der ikke i det. Og så får man i den grad tilført sit brød luftig struktur, sprød krumme og frem for alt dejlig smag.

At lave sin egen surdej er utroligt nemt og er du i tvivl om din surdej nu også vil være i stand til at hæve godt nok, f.eks. en tung og olieholdig focacciadej, så tilføjer du blot en lille smule gær. Så er der ingen problemer med hævningen, og du vil stadig få den lækreste smag fra surdejen.

I mange af mine opskrifter på brød, henviser jeg til et færdigt surdejsprodukt, der kan købes i de fleste supermarkeder. Det er en genvej til at opnå surdejssmagen i brød og kan bruges, hvis du af den ene eller anden grund ikke har eller vil lave din egen surdej. Et godt alternativ, som dog intet har at gøre med den ægte vare. En aktiv surdej er bare det bedste!

Surdejstesten: Er du i tvivl om din surdej er klar til at bage med, kan du tage en lille smule aktiv surdej og lægge ned i et glas med vand. Flyder surdejen ovenpå er den klar, hvis den synker ned på bunden, har den brug for mere tid på køkkenbordet.

Fin eller fuldkorns-surdej

Du kan lave surdej med mange slags mel, så du behøver ikke bruge Tipo 00 eller andet meget fintmalet hvedemel. Du kan også lave en blanding af 50% fintmalet hvedemel og 50% groftmalet rugmel som du opbevarer i en bøtte med tætsluttende låg. Så har du altid din melblanding lige ved hånden, når din surdej skal fodres.

Uanset hvilken type mel du anvender, så brug ALTID økologisk mel og meget gerne mel, der er stenmalet. Har du mulighed for at købe mel hos en lokal møller, der har kærlighed til sit håndværk – så er din lykke gjort!

Det er nemlig sådan, at jo friskere melet er, jo mere næring og smag gir det videre til din surdej og dit bagværk.

Vil du eksperimentere med surdej, har jeg også en tynd surdej – en såkaldt BIGA – som du kan prøve. Både denne surdej og biga er velegnet til alle lyse brødtyper som focaccia, pizza, surdejsboller og ja, du kan også putte en smule i din pandekagedej.

Vil du ha mere mad i dit feed…?

Er du også vild med lækker mad fyldt med smag, og som ikke kræver flere timer i køkkenet…? Jamen, så er du havnet det helt rigtige sted!

Min passion er nemlig lige netop at lave dejlig mad til alle. Mad, der er fyldt med farverige grøntsager, skønne krydderier og som ikke kræver en hel dag i køkkenet.

Du kan følge mig på både InstagramPinterest og på Facebook, hvor jeg også deler min madpassion. På den måde, kan du altid holde dig opdateret med alt det nye herinde på bloggen.

Hvis du vælger at lave nogle af mine opskrifter, er du velkommen til at tagge mig på Instagram under #majspassion eller @majspassion. Har du lyst til det, så deler jeg gerne dit madfoto på min Storyline.

Opskriften på SURDEJ kommer lige her nedenfor.

Rigtig god fornøjelse!

Surdej - sådan laver du din egen surdej - og bager med den.

Ret Bagværk
Keyword hvedesur, surdej
Antal 1 portion
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Til opstart og fodring af din surdej:

 • 120 gram vand (stuetemperatur)
 • 100 gram Økologisk hvedemel Jeg bruger Tipo 00

Sådan gør du

Dag 1:

 • Rør 120 g vand (stuetemperatur) og 100 g økologisk hvedemel (jeg bruger Tipo 00) grundigt sammen, så der ikke er nogen klumper tilbage. Blandingen skal være som en tynd grød.
  Opbevares på køkkenbordet, men ikke i direkte sol, i en skål eller glas med et tyndt klæde over. Ikke låg!

Dag 2:

 • I dag skal du blot røre grundigt i surdejen, men ellers bare lade den udvikle sig. Måske er der begyndt at danne sig små bobler ned langs siderne i glasset.

Dag 3:

 • I dag vil du se små bobler ovenpå og på siderne af glasset og surdejen vil begynde at dufte let syrligt.
  Det er nu tid til at "fodre" din surdej og det gør du ved at røre den grundigt med 120 gram vand (stuetemp) og 100 gram økologisk hvedemel.
  Dæk skålen eller glasset med et tyndt klæde og lad den stå på køkkenbordet.

Dag 4:

 • Rør igen surdejen grundigt sammen med 120 gram vand (stuetemp) og 100 gram økologisk hvedemel.
  Sæt evt en elastik rundt om glasset, der hvor surdejen går til. Hvis den kan hæve til dobbelt størrelse i løbet af 3 timer, er den aktiv og klar til at bage med.
  Hæver den ikke, lader du den stå endnu et døgn på køkkenbordet.

Sådan opbevarer og bager du med din surdej:

 • På 5. dagen har du en aktiv surdej, og vil du ikke bage med den, skal den nu opbevare i køleskabet. Her er det vigtigt, at du IKKE rører i den, men lader den skille, så der er vand øverst og surdej i bunden. På den måde, kan den holde sig i flere uger uden "fodring".
  8 timer før du vil bage med din surdej, tager du den ud af køleskabet og så skal den "fodres" med 120 gram vand (stuetemp) og 100 gram gram økologisk hvedemel. Sæt en elastik omkring, der hvor surdejen går til og lad den stå med et klæde over på køkkenbordet indtil den er hævet til dobbelt størrelse.
  -------
  SURDEJSTESTEN: Er du i tvivl om din surdej er klar til at bage med, kan du lægge en lille smule ned i et glas med vand. Hvis surdejen flyder ovenpå, er den klar. Går den til bunds, er surdejen ikke klar endnu.
  Er du stadig i tvivl om din surdej vil kunne hæve, så tilsæt en lille smule gær til det vand, du opløser surdejen i. Det skal ikke være mere gær end på størrelse med en ært.

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.