Svampegryde i cremet fløde-ostesauce

Efteråret byder på skønne svamperetter…

Hver årstid har sine friske råvarer og i sensommeren og starten af efteråret, er det svampene, der dominerer. Eller det gør de i hvert hjemme hos os.

Jeg er desværre en ret ængstelig natur, så jeg tør ikke samle svampe, fordi jeg simpelthen frygter at forgive hele familien. Heldigvis er grøntafdelingerne lige nu fulde af forskellige lækre svampe, så har du det lige som jeg, så lad kniv og kurv blive hjemme og nyd i stedet skoven uden at gå med næsen i jorden på svampejagt.

Valg af svampe…

Jeg har en forkærlighed for Karl Johansvampe, kantareller og de lidt mere ydmyge brune markchampignoner, men uanset hvor god prisen er og hvor fine de ellers ligger der i bakkerne, køber jeg ALDRIG svampe fra Hviderusland og Ukraine. Tjernobyl ligger i min optik alt, alt for tæt på og med den historie in mente, går jeg langt uden om svampe og bær for den sags skyld, der kommer fra det område.

Priserne for økologiske danske mark champignoner og især de svenske Karl Johan og kantareller er noget højere, men så hellere betale lidt ekstra end at risikere noget.

Rigtig god fornøjelse!

Svampe og bacon i cremet fløde-ostesauce

En rigtig lækker ret med svampe og bacon i en cremet fløde-ostesauce. Passer rigtig godt som tilbehør til kødretter eller sammen med en lækker rodfrugtmos.
Ret Hovedret, hurtig aftensmad, lchf/keto
Keyword efterår, fløde- ostesauce, svampe
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Det skal du bruge:

  • 600 gram brune markchampignoner eller andre svampe - rengjorte
  • Lidt smør eller olivenolie
  • 250 gram god bacon i tern
  • 2 kviste timian - kun de små blade
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber
  • 1 stk solo hvidløg - fintsnittet
  • 1/2 håndfuld bredbladet persille - fintsnittet
  • 1/2 dl hvidvin eller bouillon
  • 4 dl fløde
  • 1/2 håndfuld cheddar, vesterhavsost eller lign.
  • 1/2 håndfuld friskrevet parmesan

Sådan gør du

Sådan gør du:

  • Start med at riste bacon sprødt - læg det over på lidt fedtsugende papir
  • Resterne af fedtstoffet plus lidt ekstra hvis der er behov for det, ristes svampene til de bliver gyldne og har smidt eventuel væde.
  • Tilsæt hvidvin eller bouillon - lad det koge en smule ind
  • Tilsæt de fintsnittede hvidløg og lad dem simre med et minuts tid
  • Tilsæt herefter fløden og timianbladene - lad det simre et par minutter inden du fordeler den stegte bacon - og smager til med lidt salt og friskkværnet peber
  • Slut af med at fordele de to slags oste henover og sæt låg på eller dæk panden med lidt staniol - lad det simre et par minutter indtil osten er smeltet og boblende varm. Giv et drys fintsnittet bredbladet persille lige inden serveringen.
  • Du kan spise svamperetten som den er, f.eks. med en lækker cremet rodfrugtmos eller som tilbehør til kødretter.
  • Velbekomme!