Tærte med sød kartoffelbund

Tærte med sød kartoffelbund…..

Normalt er jeg ikke særligt vild med tærter, når de har den klassiske bund og kanter af mørdej. De smager skønt, men de er bare slet ikke gode for mig – og måske heller ikke for dig…?

Den her er noget ganske andet og i min optik meget bedre og om ikke andet, så meget sundere, hvis du lige som jeg gerne vil undgå de stivelsesholdige fødevarer mest muligt.

Det der gør den her anderledes er, at mørdejen er skiftet ud med skiver af sød kartoffel – og så et virkelig lækkert fyld med en butternut/squash stuvning med den cremede og helt uimodståelige mascarpone.

Det er klart, at elsker du den sprøde mørdejsbund og kanter, må du ikke sammenligne denne tærte med den klassiske. Det kan man ikke, for den er ganske anderledes. Du kan heller ikke skære de smukke lige stykker som du kan med en tærte.

Vil du ikke undvære mørdejen og dens egenskaber, kan du sagtens lave tærten med den og så bruge samme fyld. Det er der ingen problemer i.

Vegetarisk eller…..?

Jeg lavede to tærter (nu hvor jeg alligevel var igang) og den ene blev holdt helt vegetarisk, mens den anden blev toppet med varmrøget laks lige inden servering. Begge dele var et hit!

Spiser du ikke fisk, kan du fint bruge kylling i stedet for – eller bare spise den helt uden f.eks. med en dejlig sprød spidskålssalat sammen med.

Tip: Foretrækker du din varmrøgede laks kold, kan du lave tærten uden laksen og spise denne spidskålssalat med varmrøget laks sammen med.

Forbagning vigtig…

Som med en klassisk tærtedej skal de søde kartofler også forbages.

Skrællen på mine søde kartofler var ikke så pæne, så jeg valgte at skrælle dem. Herefter blev de skåret i ca 0.5 cm tykke skiver og lagt i en skål hvor de blev vendt med lidt olie, flagesalt og friskkværnet peber. Herefter lagt side om side i et tærtefad.

Har du en god olivenoliespray, kan du spraye tærtefadet og efterfølgende de sødekartoffelskiver. Jeg har bare ikke sådan en spray….

Når du lægger skiverne må de gerne overlappe hinanden lidt. Det gælder også langs siderne, da de søde kartofler trækker sig lidt sammen under forbagningen.

Jeg forbagte de søde kartofler ved 200 grader i ca 25 minutter. De skal helst være møre, da fyldet bliver lavet færdigt på panden og der skal så kun ostegratineres, når fyldet er kommet i.

Opskriften på tærte med sød kartoffelbund kommer her nedenfor – rigtig god fornøjelse!

Tærte med sød kartoffelbund

Sund og lækker tærte med bund af sød kartoffel og lækkert cremet fyld med butternut, squash og mascarpone.
Ret Aftensmad, antiinflammatorisk, hovedmåltid, lchf/keto, tærte
Keyword hokkaido, keto/lchf, low carb tærte, mascarpone, sød kartoffel, squash, varmrøget laks
Antal 1 stk
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

  • Ca 300 gram sød kartoffel - skrællet og skåret i 0.5 cm skiver
  • Lidt olivenolie
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber

Fyld:

  • 1 lille butternut - skrællet, kerner fjernes og skæres i tern
  • 1 stort gult løg - fintsnittet
  • 2 fed hvidløg - fintsnittet
  • 1 stk squash - groftrevet
  • 1 bæger Mascarpone (250 gram)
  • 1/2 stk lime - saften heraf
  • Lidt flagesalt, friskkværnet peber, oregano, timian, røget paprika og chipotle chili

Til gratinering/pynt:

  • 2 håndfulde friskrevet rød cheddar eller den ost du nu foretrækker
  • 1/2 håndfuld bredbladet persille - groftsnittet
  • Evt lidt chipotle chili som drys på osten
  • 1 stykke varmrøget laks - findelt

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft
  • Læg de skiveskårede søde kartofler i en skål og vend med med olivenolie, lidt flagesalt og friskkværnet peber. Alle sider skal være coatede af olie.
  • Læg dem så bunden er helt dækket og stil skifter på højkant op ad kanterne. De skal gerne overlappe hinanden, da de søde kartofler trækker sig lidt sammen under forbagningen.
  • Stil tærtefaden ind i ovnen og forbag de søde kartoffelskiver i ca 25-25 minutter alt efter deres tykkelse.
    De skal være møre, da fyldet laves færdigt på panden.
  • Fyldet laver du sådan her:
  • Varm lidt olivenolie op i en pande og sauter først løg til de er klare og tilsæt dernæst hvidløg og herefter butternut-tern samt oregano, timian, røget paprika og evt lidt chili og friskkværnet peber (vent med at salte til du smager blandingen til).
    Sauter nogle minutter til butternutstykkerne næsten er møre.
  • Tilføj nu den groftrevne squash og sauter videre indtil alt er mørt og lækkert.
    Smag til og juster med limesaft, flagesalt og evt flere krydderier (hvis du har lyst - men pas på den ikke bliver for stærk).
  • Tag panden af varmen og lad blandingen køle lidt af inden du vender mascarpone i.
  • Tag den forbagte tærte ud af ovnen og hæld fyldet over i.
  • Drys med friskrevet rød cheddar og giv evt et lille drys chipotle chili henover osten.
  • Stil den tilbage i ovnen og lad osten gratinere.
  • Tag den ud og drys med bredbladet persille og fordel den varmrøgede laks henover.
    Tip: Du kan også vælge at servere tærten vegetarisk eller udskifte den varmrøgede laks med krydrede stegte kyllingestykker.
    Vi spiser tærten med en dejlig spidskålssalat til og du finder inde under fanen "Salater" mange lækre opskrifter på salater, dressings og sprød topping.
  • Rigtig god fornøjelse!