Tanker omkring vanding af haven og rent drikkevand…

Indrømmet – jeg vander….

Sommerens mange ugers fantastiske vejr og som vi nød i fulde drag, betød at jeg måtte vande – rigtig meget faktisk.

I vores område havde vi i lang tid afbrændingsforbud, men der kom heldigvis ikke noget vandingsforbud. Ellers havde mine roser ikke overlevet.

Så jeg vandede! Ikke noget med sjatvanding, men på den rigtige måde med lavt vandtryk osv og selvfølgelig kun udvalgte planter som f.eks. roserne. Men uanset hvad, så gik der jo rigeligt med vand til, fra grundvandet vel at mærke……

Undskyldningerne er mange, men indrømmet, jeg har endnu ikke fået installeret en opsamlingsbeholder til regnvand, som jeg kan bruge til vanding i haven. Om jeg så havde, var den ret hurtigt tørret ud, de mange ugers tørke taget i betragtning. Men alligevel. Der burde stå en regnvandbeholder i alle haver, store som små……

Så sommeren igennem har jeg brugt rigelige mængder af vores kostbare grundvand til at vande haven med. Og det gir mig dårlig samvittighed, ikke mindst når jeg ved, at mange steder i Danmark, er rent drikkevand ikke længere en selvfølge.

Vi har i Danmark nok et ret afslappet forhold til vores drikkevand og tager i høj grad for givet, at det vand der kommer ud af vores haner, selvfølgelig kan drikkes uden at vi behøver tænke på, om det nu også er rent og fri for pesticider og andre grimme ting. Desværre har mange vandværker i dag så svært ved at skaffe pesticidfrit drikkevand, at de nu anbefaler at vandet renses eller at grænseværdierne hæves.

En skræmmende tanke, at vores drikkevand er truet og måske også lidt svær at forstå i et lille land, hvor det regner så meget og hvor vi snart i mange år, har haft regler og restriktioner omkring brugen af bl.a. sprøjtegifte. Men noget er gået galt og måske er der sket fejlvurderinger ifht hvilke sprøjtemidler m.m. der kunne sive ned i grundvandet. I hvertfald står vi nu i den situation, hvor omkring 10% af vores vandboringer overskrider grænseværdierne og stadigt flere nye kommer til.

At rense vandet med aktivt kul og UV-bestråling er en mulighed, men åbenbart kontroversielt, men hvorfor nu det. De kemikalier, der allerede er kørt ud på markerne, siver jo langsomt men sikkert ned i vores grundvand og der vil komme flere og flere boringer med forhøjede pesticidværdier.

For mig er sagen klar. Jeg ville da ønske, at vi blot kunne stikke et rør ned i jorden og så pumpe uendelige mængder rent drikkevand op, at jeg uden dårlig samvittighed kunne tilslutte haveslangen til vandhanen, og så bare vande løs. Men sådan forholder virkeligheden sig ikke (desværre). Og når nu tingene er, som de er, så er det da langt at foretrække at drikke vand, der er renset, fremfor at drikke vand med pesticidrester – og få etableret en stor og rummelig regnvandsbeholder.

Tak fordi du læste med

Kh Maj

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.