Undgå madspild i julen

Vidste du det….?

Vi ved alle, at julen i høj grad handler om MAD – masser af mad! Men vidste du, at julen også slår alle rekorder i madspild…?

Vi smider for milliarder af kroner lige ud i skraldespanden, når julen er vel overstået. Det er da helt urimeligt og det må vi gøre noget ved.

Først lige et par tal:

Typiske madvarer, som vi har til overs fra julemiddagen:
Rødkål – 72,9%
Hvide kartofler – 64,3%
Ris a la mande – 58,7%
Flæskesteg – 55,9%
And – 45,5%
Brunede kartofler – 28,4%
Medister – 14,3%
(Kilde: Coop Analyse for Stop Spild Af Mad.)

Mine tips til at undgå madspild:

 1. Ryd op i køleskabet og gør det rent i varmt sæbevand, så det er klar til julemaden.
 2. Ryd også op i fryseren. På den måde skaber du overblik over, hvad du har liggende. Har du svært ved at huske, hvad der ligger i fryseren, så lav evt en liste.
 3. Lav en plan for julemiddagen og menuen for helligdagene – køb ikke mere end der reelt set er behov for.
 4. Køb ind til det antal personer i er – og ikke flere. Vi har det med at købe lidt ekstra, fordi vi så nødigt vil stå i den situation, at der ikke er nok. Glem det, der er sikkert rigeligt!
 5. Husk reglen: less is more. Hellere lidt lækkert end et bugnende julebord, hvor alle sidder med store ømme maver bagefter. Ingen af os har brug for ekstra kilo på sidebenene, der så skal arbejdes af igen efter jul.
 6. Anret maden i mindre skåle og stil lidt ind på bordet ad gangen. Glem alt om tidligere tiders kæmpe fade med overflod af mad, men sats på kvalitet fremfor kvantitet.
 7. Især kød fylder meget i den kedelige madspilds-statistik og det undrer mig, for der er så mange skønne og nemme retter at lave med resterne fra både anden, flæskestegen og medisteren. Bare en gang biksemad med resterne af kartoflerne og lidt af af “pilleresterne” fra skroget serveret med et spejlæg og syltede rødbeder – det det da super lækkert. Husk at biksemad også kan fryses ned.
 8. Rester af kød kan du pakke hver for sig i passende portioner og fryse ned til senere brug. Så er der nem og billig mad, når hverdagen rammer.
 9. Risalamanden kan du i dagene efter bruge til fantastiske klatkager. De smager skønt til morgenmad, men kan også sagtens bruges som dessert, hvis du lige pifter kirsebærsaucen op med en slat portvin. Du kan også bruge resterne af risalamanden i boller og fryse dem ned til senere brug.
 10. Har du rester af sild fra julefrokosten, kan den laves til en lækker sildesalat med resterne af æblerne
 11. Smid ikke rester af fløde og vin ud, men frys også dem ned i isterningeposer, som kan bruges i både saucer og supper.
 12. Rester af brød: Det hvide brød kan du lave til croutoner, som du kan bruge som topping til vinterens supper og rugbrødet kan du lave om til rugbrødschips eller til skønne boller, lavet på rugbrødsrester og som også tåler nedfrysning.

Håber du vil være med til at ændre en kedelig tradition med overforbrug og et kæmpe madspild til en ny og bedre til glæde for både miljø og vores helbred.

Rigtig glædelig jul

Vi elsker cookies🍪De hjælper os med at huske, hvilke sider du har kigget på, så vi kan optimere din brugeroplevelse. Hvis du fortsætter accepterer du brugen af cookies.