Valnøddebrød med ølandshvede

Valnøddebrød med en dyb brødsmag og knasende, sprød skorpe – sådan skal et lækkert brød smage!

Jeg spiser ikke meget lyst brød, men engang imellem gør jeg en undtagelse, men så skal brødet også være virkelig lækkert – og det er det her valnøddebrød, der bages over to dage. Besværligt…nej slet ikke og jeg lover dig, at det er al ventetiden værd.

Brødet bages med en fordej, der laves dagen i forvejen. Det er nemt at lave fordejen der blot består af vand, mel og lidt gær, der røres sammen og står tildækket natten over, hvor den udvikler sig. Måske overvejer du at springe fordejen over og i stedet tilsætte mere gær i opskriften, men lad endelig være med det. Fordejen sikrer brødet en sprød skorpe og en langt dybere smag og saftigere krumme.

Så ja, en fordej kræver at du dagen eller aftenen forinden ved, at du vil bage – men jeg lover dig, at det er den ekstra indsats værd.

 

Hævekurve:

Jeg har brugt en rund hævekurv til at forme og hæve dejen i og derefter vendt det ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bagt brødet som beskrevet neden for. Har du en støbejernsgryde kan du med fordel bage brødet i den.

TIP ved bagning i støbejernsgryde:

Når man lige får afprøvet metoden og fundet ud af, hvordan det virker, bliver man lynhurtigt afhængig af grydebrød, for gryden fungerer nærmest som en dampovn, der giver brødet den helt særlige skorpe og saftige krumme, vi alle efterspørger.

Først og fremmest må du ALDRIG smøre gryden! Er du bekymret for om brødet sidder fast, kan du sørge for at der er godt med mel omkring dejen, når den vippes over i gryden, gerne fuldkornsmel. Du kan også drysse grydens bund med lidt havregryn inden du lægger brødet ned i den. En anden metode er at du simpelthen placerer brødet på et rundklippet stykke bagepapir, som du flytter med over i gryden.

Det vigtigt, at gryden varmes op i ovnen i rigtig god tid. Du kan ikke regne med ovnens termometer, da jerngryden vil være længere tid om at blive varm (225 grader).

Bag de første 30 minutter med låg ved 225 grader og derefter fjerner du låget og sænker varmen til 200 grader og bager videre i ca 15 minutter eller til brødet er færdigt. Lad det køle af på en rist.

TIP hvis du IKKE bruger grydemetoden:

Som nævnt ovenfor virker gryden som en dampovn, men har du ikke en støbejernsgryde eller vil du hellere bage på den mere traditionelle måde, er der også en mulighed for næsten at opnår samme resultat.

Læg en bageplade neden under pladen, hvor du bager dit brød. På den tomme plade lægger du isterninger, der ved fordampning skaber næsten samme effekt som du vil opnå ved brug af en gryde.

 

OBS: Jeg anvender røremaskine, men du kan også bruge armkræfterne – det er helt op til dig.

 

Det har jeg brugt:

Fordej (dagen eller aftenen i forvejen)

  • 100 gram ølandshvede
  • 1 dl vand
  • gær på størrelse med en ært

Rør det hele godt sammen og dæk det til og lad det stå natten over eller min 12 timer inden du bruger den

——–

  • 3 dl vand
  • 10 gram gær
  • 2 spsk mørk sirup, honning eller æblesirup evt. fra Claus Meyer
  • Ca. 300 gram ølandshvede
  • Ca. 200 gram hvedemel
  • 1 tsk flagesalt
  • 150 g valnødder

Sådan har jeg gjort:

  1. Fordejen røres sammen med vand, gær og sirup
  2. Tilsæt det meste af ølandshveden og rør det hele godt sammen inden du tilsætter saltet
  3. Tilsæt ølandshvede, så dejen er let klistret og lad maskinen ælte indtil dejen slipper kanterne
  4. Tilsæt valnøddekernerne -gerne ved håndkraft så de fine kerner ikke smuldrer helt i stykker
  5. Lad dejen hæve minimum 1 time evt i en meldrysset hævekurv, der giver en smuk form på det færdige brød
  6. Vip brødet ud af hævekurven og over på en bageplade beklædt med bagepapir
  7. Drys med mel og klip eller skær et par riller i brødet
  8. Varm ovnen på til 225 grader
  9. Bag brødet ved 225 grader i 8-10 minutter og sænk derefter varmen til 180 grader og giv det yderligere 
15-20 min eller til brødet er færdigbagt. (Grader og bagetid er meget afhængig af hvilken oven du har, så hold øje med dit brød)
  10. Lad brødet køle af på en rist

Velbekomme🧡

 

 

 

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments