Vaniljekranse – de bedste!

En rigtig juleklassiker

Vaniljekranse er en rigtig juleklassiker, men det bliver de jo bestemt ikke mindre gode af. Derfor plejer jeg også at bage en stor portion, hvor familien hver gang mener, at dem når vi da aldrig at få spist – men hvor jeg inden vi når til jul, må bage en portion ekstra.

I år bliver det lidt anderledes, for vores to yngste drenge er nu også flyttet hjemmefra, så nu er vi kun to voksne tilbage i reden – og vi har bestemt ikke godt af vaniljekranse i så store mængder.

Jeg har derfor besluttet, at i år bliver der lavet en lille portion her til julemåneden og så en ekstra portion lige før jul

Jeg anvender en sprøjtepose i stof med en stjernetylle på ca 10 mm. Bruger du samme metode, så HUSK at bruge en stofpose og endelig ikke de der ellers smarte engangs i plast.

Det gjorde jeg sidste år og troede naivt, at jeg kunne slippe for rengøring af posen. Det var rigtig usmart, for plasticposen nærmest eksploderede og så var der ellers dej ud over det hele, med dobbelt rengøring til følge.

Så brug endelig en stofpose! Alternativt en gammeldags kødhakker. Mange har sådanne stående og de siger, at så går det som en leg at lave mange vanillekranse.

Jeg forsøger at begrænse mængden af køkkenmaskiner, så sådan een har jeg ikke og til mit behov rækker sprøjteposen fint – bare den altså er i stof.

Til ca 35 stk skal du bruge:

  • korn af en hel polynesisk vaniljestang
  • 200 gram blødt smør
  • 180 g sukker
  • 1 æg
  • 250 g hvedemel
  • 75 gram mandelmel

Sådan gør du:

  1. Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det har stuetemperatur, når du går i gang.
  2. Forvarm ovnen til 200 grader.
  3. Rør vaniljekorn sammen med sukker og det bløde smør i en skål. Rør ægget i. Bland hvedemel og mandelmel godt, og rør det i dejen.
  4. Kom dejen i en stofsprøjtepose med stjernetylle på ca. 10 mm og sprøjt den straks ud i kranse med en diameter på ca. 5 cm på en bageplade med bagepapir. Lad der være lidt mellemrum imellem kagerne, så de ikke flyder sammen under bagningen.
  5. Bag vaniljekransene i ovnen i 10-12 minutter, afhængigt af ovnen, eller til de er let gyldne. Lad dem køle af på en bagerist, og opbevar dem i en tætsluttende beholder.

Prøv dem sammen med den skønne hvide gløgg, der kan laves uden alkohol

Har du lyst til at prøve min traditionelle julegløgg med portvin og andet godt, så finder du opskriften her.

Rigtig god fornøjelse!