Wok med kylling og masser af grønt
Wok – sundt, nemt og virkelig lækkert!
Hjemme hos os elsker vi grøntsager, både de rå og tilberedte…..eller nej, ikke de kogte af slagsen. De kogte har aldrig rigtig vundet vores hjerter – lige bortset fra de nye kartofler, der koges let og serveres med smør, flagesalt og frisk persille…….men hvem kan også stå for dem?
Men altså, grøntsager fylder rigtig meget hjemme hos os og een af måderne, vi varierer på, er at tilberede dem i wok. Min wok har fået en fast plads på komfuret, for jeg bruger den omend ikke dagligt, men næsten da, når frokosterne tælles med.
Jeg har en skøn og funktionel wok fra det franske firma De Buyer, der er kendt for at lave professionelt køkkengrej, der bare fungerer – og sådan skal det være i mit køkken. Ikke så meget pjat, det skal bare fungere hver gang!
Jeg har induktion og jeg ved, at den passer til alle varmekilder – også en tur på grillen, hvis du skulle få lyst til at afprøve det. Når du først har “brændt den af” som jeg siger, får den en fantastisk nonstick belægning uden at du skal være bekymret for kemi i maden og du kan bruge lige de køkkenredskaber du har lyst til. Den skal blot afvaskes i varmt vand. Ingen opvaskemiddel og slet ikke opvaskemaskine (den går ikke). Det er da køkkengrej, der vil noget!
Nå, men tilbage til wokretten, der i dag blev en skøn blanding “ryd op i køleskabet”. Og det er faktisk ofte sådan jeg bruge min wok – til alle de der rester, der ofte ligger og blir kedelige i grøntsagsskuffen. De får nyt liv i wokretterne og vi undgår madspild til glæde for både miljøet og pengepungen.
Opskriften på et lynhurtigt, sundt, nemt og lækkert måltid der fungerer både til frokost og aften kommer her neden for.
Rigtig god fornøjelse!
Wok med kylling, fuldkorns æggenudler og masser af grønt
Ingredienser
- 2 stk. kyllingebryst - skåret i fine tynde skiver (jo tykkere jo længere tilberedning og kylling skal ALTID gennemsteges)
- 1/2 bundt grønne asparges - skær bunden af og snit i skår 3 sm stykker
- 1 stk. rød snackpeber - skåret på langs i fine 3 cm strimler
- 3-4 buketter broccoli snittet i tynde skiver
- 2 håndfulde champignoner - skyllede og skåret i tynde skiver
- 1 håndfuld bredbladet persille - groftsnittet Alternativ: Koriander
- 1 håndfuld saltede peanuts
- 1 pose wokgrønt fra frost - 500 gram (min indeholdt bla bambusskud, grønne bønner, minimajs og slikærter)
- Krydderier: karry, fiskesauce, soya, flagesalt og friskkværnet peber
- 2 plader Fuldkorns æggenudler
- Lidt olie - jeg holder af at bruge sesamolie
Sådan gør du
Sådan gør du:
- Sæt en gryde med vand over. Når vandet koger lægger du de to plader nudler ned og slukker for varmen. Rør lidt rundt med en gaffel for at de går fra hinanden. Når de er bløde, hælder du vandet fra (hold en smule af vandet tilbage til "saucen"
- Klargør alle grøntsagerne. Hvis du også supplerer med wok-grønt fra frost, skal de IKKE optøes før brug.
- Varm wokken godt op med lidt sesamolie
- Start med at stege kyllingestykkerne til de får en fin gylden stegeskorpe og tilsæt dernæst lidt efter lidt de øvrige grøntsager alt efter deres tykkelse og størrelse. Bruger du gulerødder, skal de have lidt længere tilberedning end f.eks. sukkerærter.
- Når alle grøntsager er færdigstegte (men stadig har bid) tilsætter du lidt af nudlernes kogevand. Bare en lille smule og så tilsætter du dine krydderier og vender det godt rundt. Smag på maden og juster med ekstra krydderi, hvis der er behov for det.
- Vend så de afdryppede æggenudler rundt i wokken, giv det et gavmildt drys persille eller koriander og lidt peanuts på toppen.
- Server med lidt ekstra peanuts i en skål ved siden af og stil også gerne både soya, fiskesauce og lidt sød chilisauce ind på bordet. Så kan alle selv spice maden op efter smag og behag.
- Rigtig god fornøjelse!