Go Back

Løvstikke mayo

Nem og lækker mayonnaise med løvstikkeolie.
Ret frokost, Tilbehør
Køkken dansk
Keyword avocado, mayonnaise, mayo, spread, løvstikke, løvstikke mayo, løvstikkeolie
Antal 1 portion
Forfatter Maj Schjøth

Equipment

  • Du skal bruge en blender til løvstikkeolien og en håndmixer eller stavblender til mayonnaisen. Er du vant til at piske en mayonnaise og har stærke arme, så griber du bare det store piskeris.

Ingredienser

Det skal du bruge til løvstikkeolien:

  • 2 store håndfulde løvstikkeblade - der med gerne komme små stængler med, men ikke de store tykke)
  • Ca 2-3 dl smagsneutral olie som vindruekerne, solsikke eller raps - men INGEN olivenolie! Olien skal fylde så meget, at blenderen kan få fat, men til selve mayonnaisen, skal du bruge ca 2 dl løvstikkeolie.

Det skal du bruge til mayonnaisen:

  • 2 stk æggeblommer str M/L - brug ALTID friske æg til mayonnaise
  • 1 tsk flagesalt
  • 1 spsk Dijonsennep - evt lidt mere alt efter smag og behag
  • Lidt friskkværnet peber
  • Ca 2 dl løvstikkeolie (er der ikke nok løvstikkeolie supplerer du med en smagsneutral olie)

Sådan gør du

Sådan laver du løvstikkeolien:

  • Snit løvstikkebladene groft og læg dem op i blenderglasset og hæld smagsneutral olie i, så blenderen kan få fat. Jeg brugte ca 3 dl.
    Der må gerne være små sidekviste med, men ikke de større grene. De gir en bitter smag til olien.
  • Kør på højeste hastighed og nyd hvordan olien skifter farve og får den smukkeste grønne farve. Mærk på glasset om det begynder at blive varmt - så blir der frigivet olier fra løvstikken og det er godt.
  • Ønsker du en jævn olie, kan du hælde den igennem en finmasket si inden olien hældes på en rengjort flaske, der opbevares mørkt og i køleskabet.
    Men har du lavet en enkelt portion skal du blot sørge for, at den er hældt over i noget, der er nemt at hælde med med een hånd (den anden bruger du til at holde skålen med).

Sådan laver du løvstikke mayo der IKKE skiller

  • Sørg for, at alle ingredienserne har nogenlunde samme temperatur.
  • Læg æggeblommer, flagesalt, lidt friskkværnet peber og dijonsennep ned i en skål og pisk den ensartet med stavblender eller håndmixer. Herefter begynder du at tilføje løvstikkeolien under KONSTANT piskning.
    Hold lidt pause med olien undervejs og nøjes med at piske rigtig grundigt inden du forstæetter indtil du har opnået den konsistens på mayonnaisen du ønsker. Oplever du, at der ikke er løvstikke olie nok, så bruger du bare den smagsneutrale olie til resten. det fungerer fint.
  • Hæld mayonnaisen over i et rengjort og skoldet glas, skru låget på og opbevar den på køl, hvor den fint kan holde sig et par dage.
    HUSK du har anvendt rå æg og derfor vil holdbarheden være begrænset og det er vigtigt, at mayonnaisen opbevares i køleskabet og ikke står ude på køkkenbordet.
  • Løvstikke olie smager skønt som base i sommerens salatdressings, marinader, dryppet på pizza og henover de kogte grøntsager.
    Løvstikke mayo smager skønt til sommerens smørrebrød eller som spread i sandwich eller som dip til fritter.