Go Back

Løgtærte med feta og sorte oliven

En dejlig sød og mild løgtærte med feta og sorte oliven.
Spis den lun som en lækker frokostret eller aftensmåltid sammen med en enkel grøn salat
Ret frokost, gæstemad, Hovedret, vegetarisk
Keyword feta, løgtærte, sorte oliven
Antal 4
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Opskrift på hjemmelavet fuldkorns-tærtedej:

  • 60 gram fuldkorns hvedemel
  • ca 120 gram hvedemel
  • 100 gram koldt smør
  • Ca 3 spsk vand
  • 1/2 tsk flagesalt

Hvis du ikke laver din egen tærtedej:

  • 1 rulle færdiglavet tærtedej - gerne fuldkorns

Tærtefyld:

  • 500 gram løg f.eks. rødløg, zittauer, skalotte - og gerne blandede
  • 2 fed hvidløg - fintsnittet
  • 1 spsk olie
  • 1 tsk sukker eller honning (til karamellisering)
  • 2 kviste frisk timian eller oregano
  • 1 bæger ricotta - 250 gram
  • 200 gram feta
  • 1 stk æg str L
  • Krydderier: Flagesalt, godt med friskkværnet sort peber og evt et nip chipotle chili krydderi
  • 1 håndfuld sorte oliven uden sten - gerne kalamataoliven plus nogle stykker ekstra som pynt

Sådan gør du

Sådan laver du din tærtedej:

  • Du kan bruge hænderne eller din foodprocessor.
    Bland de to meltyper med salt og smuldr derefter det kolde smør ned i melblandingen.
    Saml hurtigt dejen med vand. Lad være med at arbejde længere end absolut nødvendigt, da smørret ellers smelter og gør dejen umulig at arbejde med.
    Lad dejen hvile på køl i 30 minutter inden den rulles ud.
    Læg den ned i en smurt tærteform på 23-24 cm i diameter, prik den i bunden med en gaffel og forbag den ved 200 grader i 10 minutter.
    Lav imens fyldet klar.
    TIP:Som skrevet i selve blogindlægget, kan du sagtens bruge en færdiglavet tærtebund - gerne en fuldkorns.

Sådan laver du fyldet:

  • Skær løgene i ikke alt for store både og hvidløget fintsnittes
  • Varm olie op på panden og steg løgene til de er klare og møre
  • Krydr med salt, friskkværnet peber, friske timianblade eller oregano og en smule chipotle krydderi - vend det hele godt rundt.
  • Drys lidt sukker henover løgene og lad løgene stege indtil de karamelliserer.
    Stil dem til side, så de kan køle af inden de blandes med resten af fyldet. Har du lige som jeg brugt hele kviste, er det en god ide at fiske grenene op, så de ikke kommer med i tærten.
  • I en skål blandes ricotta med smuldret feta, æg, de afkølede løg og hvidløg, oliven, salt og friskkværnet peber.
    Vend det hele grundigt sammen til en ensartet masse.
  • Fordel ricotta-blandingen i den forbagte tærtebund, jævn overfladen.
  • Pynt med nogle ekstra sorte oliven og stil tærten ind i den 200 grader varme oven (alm ovn) i 30-40 minutter.
    Hold øje med tærten de sidste minutter. Den skal være gylden på oversiden, men endelig ikke brændt på og ovne varmer meget forskelligt.
  • Tag tærten ud af ovnen og lad den køle en smule af inden servering.
    Skal den være ekstra fin, kan du pensle de bagte oliven med en smule olie, så de igen blir fine glinsende på overfladen.
    Server gerne en helt enkel grøn salat ved siden af samt en lille skål med ekstra sorte kalamataoliven
  • Rigtig god fornøjelse!