Lækker grillet laks med spændende tilbehør i form af små nye kartofler og ostegratineret fennikel med smør og hasselnødder.
Ret gæstemad, Grill, Hovedret
Keyword fennikel, grill, laks, ostegratineret
Antal 4personer
Forfatter Maj Schjøth
Equipment
Grill eller grillpande
Ingredienser
4stklaksesteaks
2spskolivenolie
1/2spskFisch Seasoning eller lav din egen blanding af basilikum, oregano, løgpulver, hvidløgspulver, revet citronskal, salt og friskkværnet peber
2-3stkfennikel (ca 500 gram)
3-4spsksmør
4spskfriskrevet Gouda, Vesterhavsost, Parmesan eller Gruyere
4spskgrofthakkede hasselnøddekerner
Lidtflagesalt og friskkværnet peber
Lidtolie til at pensle fennikelskiverne med inden de grilles.
Sådan gør du
Sådan griller du laksen:
Start med at røre en marinade som du pensler på begge sider af laksen. Stil den på køl imens du starter grillen op.Lad altid grillen blive ordentlig varm inden du lægger laksen på. Er risten ikke ordentlig varmet op, risikerer du, at fisken hænger fast i risten.
Laksen grilles ved direkte varme og alt efter tykkelse skal den have 4-6 minutter. Du kan se, hvornår kødet er gennemstegt. Så trænger der lidt hvidlig væske op fra kødet.Du kan også bruge et stegetermometer, så skal det vise ca 50 grader. Lad laksen hvile 5 minutter. Imens laver du de ostegratinerede fennikel.
Sådan laver du de ostegratinerede fennikel:
De kan laves både på grill og grillpande. Jeg har lavet mine på en kulgrill - det gir efter min mening det bedste resultat.
Vask fenniklerne grundigt. Der kan sidde meget sand helt nede i bunden. Det skal gerne helt væk, for noget af bunden skal blive siddende for at skiverne kan hænge sammen.
Skær den allernederste af bunden væk og skær herefter fenniklerne i fine skiver på ca 1 cm.
Kog dem et par minutter i letsaltet vand. Løft dem forsigtigt over på et rent viskestykke indtil de skal på grillen.
Når fisken er næsten klar, pensler du fennikelskiverne med lidt olie og lægger dem over på grillen. De skal kun have 2 minutter på hver side, da de jo er forkogt.Løft dem over på et serveringsfad eller tallerkner sammen med den grillede laks.
Læg en lille klat smør på hver fennekelskive og riv osten henover.Giv et drej med peberkværnen og slut af med at drysse med grofthakkede hasselnøddekerner.
Server straks evt sammen med lidt små kogte kartofler og brugt de fine små fennikeltoppe til at pynte med.