Start med at skylle de sorte bønner og tør dem i et rent viskestykke. De må endelig ikke være for våde, da "dejen" så bliver meget klistret og svær at håndtere.
Kom ingredienserne til dejen i en foodprocessor - hold de finthakkede hasselnøddekerner tilbage og tilsæt den mængde som "dejen" kan trække. Det er meget forskelligt hvor "juicede" de friske dadler er og derfor er det svært at angive nøjagtig mængde.
Kør blandingen til en jævn og cremet konsistens og tilføj lidt efter lidt de finthakkede ristede hasselnødder.
Smag blandingen til og tilføj evt ekstra romessens og hindbærmarmelade, hvis du ønsker ekstra smag.
Stil blandingen på køl 1-2 timer. På den måde er de lettere at forme, da massen ellers er meget klistret.
Tril en kugle i den ønskede størrelse og pres en enkelt hel ristet hasselnød ned i midten.
Læg dadelkuglerne over på et fad beklædt med smørrebrødspapir og stil dem ind i fryseren til overfladen er frosset eller i hvertfald meget kold. Så er du klar til at overtrække dem med chokolade.
Smelt chokoladen f.eks. over vandbad eller i en mikrobølgeovn, hvis du sådan en.
En ad gangen vendes en halvfrossen kugle i den smeltede chokolade hvorefter de trilles i det ønskede pynt (se forslag ovenfor).Tip: Jeg bruger to små gafler til at styre kuglerne med. Det synes jeg er det letteste. Læg kuglerne over på et stykke smørrebrødspapir eller bagepapir indtil chokoladen er helt afkølet og stivnet inden du forsigtigt pakker dem ned.
Tip: De færdige kugler har en begrænset holdbarhed på ca 1 uge i køleskab, men de er heldigvis fryseegnede. Jeg pakker dem ned med smørrebrødspapir imellem lagene i en beholder med tætsluttende låg. Så er det nemt lige at tage dem ud, der skal bruges.
Rigtig god fornøjelse!