Go Back

Spidskål med rodfrugter og oksekød - sund og nem hverdagsmad med masser af grønt

Sund, nem og lækker aftensmad, hvor alt er samlet i et fad.
Ret Aftensmad, hovedmåltid, hurtig aftensmad, Hverdagsmad, nem mad
Keyword hakket oksekød, rodfrugter, spidskål
Forfatter Maj Schjøth

Ingredienser

Vejledende ingredienser - du kan fint skifte ud med det du lige har i grøntsagsskuffen

  • 1 stk lille spidskål - fintsnittet
  • 4 stk gulerødder - groftrevet
  • 1 stk alm løg - fintsnittet
  • 1/4 stk knoldselleri - groftrevet Du kan også bruge persillerod
  • 1 stk solo hvidløg - fintsnittet Svarer nogenlunde til 4 fed alm hvidløg
  • 1/2 stk rød chili (uden kerner) - fintsnittet
  • 1 håndfuld bredbladet persille - fintsnittet Du kan sagtens udskifte med andre krydderurter
  • Ca 400 gram hakket oksekød med lav fedtprocent Du kan også vælge kylling eller gå vegetarisk og bruge edamamebønner i stedet for.
  • Ca 3 dl grøntsagsbouillon (jeg bruger Herbamare)
  • Krydderier: Stødt spidskommen, friskrevet muskatnød, rosen paprika, oregano, flagesalt og friskkværnet peber

Kulhydrat tilskud:

  • 1 portion færdigkogte ris, quinoa, bulgur eller hvad du foretrækker.

Sådan gør du

  • Skal du have kulhydrattilskud til, så start med at tilberede det efter anvisning på posen.
  • Start med at varme lidt olie op i en pande med høje kanter eller en wok.
    Sauter de hårde grøntsager først (her er det så gulerødder og knoldselleri). Laver du en dobbeltportion, kan det være en fordel at sautere dem ad flere gange.
    Tilsæt så spidskålen og lad den sautere med. Riv frisk muskatnød henover (det er et match made in heaven)
    Hæld det over i et ildfast fad (hvis du vil færdiggøre retten i ovnen)
  • Steg så det hakkede kød og når det har taget farve, sænker du varmen og tilsætter løg, hvidløg og den fintsnittede chili.
  • Tilsæt krydderierne og vend det godt rundt. Lad det stege et par minutter indtil løgene er klare.
  • Hvis du vil færdiggøre retten i ovnen, tænder du den på 200 grader og hælder kødet over i det ildfaste fad og blander det sammen med spidskål og rodfrugter.
    Hæld bouillon ved og vend halvdelen af de friske krydderurter i.
    Smag til med flere krydderier, flagesalt og friskkværnet peber.
    Sæt fadet ind i den varme ovn i gerne 30 minutter. Hvis overfladen begynder at tage farve, kan du dække fadet med et stykke bagepapir eller staniol.
    TIP: Skal det være ekstra lækkert eller spiser du lchf/keto, kan du rive ost henover og lade det gratinere i ovnen.
  • Du kan ogsåfærdiggøre retten på komfuret.
    Her lægger du spidskålen og rodfrugterne tilbage i panden/wok'en og blander det godt sammen med kødet. Smag til med ekstra krydderier (hvis det er nødvendigt) og vend til sidst halvdelen af de friske krydderurter i.
  • Lige før servering drysses de sidste friske krydderurter henover.
    Server med kulhydrattilskud som ris, quinoa, spelt, pasta eller hvad du og din familie foretrækker.
    Opskriften er meget velegnet til mealprep. Lav gerne en dobbelt portion, så har du mad til flere dage. Du kan også putte resterne i fryseren. Så er der sund og nem aftensmad eller frokost på en travl dag.