Go Back

Italienske kødboller i tomatsauce

Dejlig italiensk alt-i-en-pande med krydrede kødboller i en lækker tomatsauce med ostegratinering.
Spis den med pasta, løse ris, salat eller groft brød
Ret Aftensmad, hovedmåltid
Køkken Italiensk
Keyword kødboller, ostegratinering, salvie, tomatsauce
Antal 4 personer
Forfatter Maj Schjøth

Equipment

  • Jeg bruger en pande, der kan tåle at komme i ovnen. Det er lettest og sparer på opvasken. Har du ikke en sådan pande, kan du bare hælde det hele over i et ildfast fad inden du gratinerer osten.

Ingredienser

Til kødbollerne:

  • 2 spsk olivenolie til at stege kødbollerne i
  • 600 gram hakket kød - det kan både være lam, kylling eller okse. Jeg har brugt hakket oksekød fordi det tilfældigvis var det, der lå i køleskabet
  • 1 stk bananskalotteløg eller alm gult løg - fintsnittes
  • 2-3 fed knust hvidløg
  • 1 stk æg - kan udelades, men hjælper til at farsen hænger sammen
  • 1/2 tsk stødt spidskommen
  • 2 spsk friske, fintsnittede krydderurter som f.eks. oregano, timian, rosmarin har du ikke adgang til friske krydderurter kan du erstatte dem at 2 tsk tørrede
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber

Til tomatsaucen:

  • 2 fed knust hvidløg
  • 2 dåser/kartoner flåede, hakkede tomater af god kvalitet
  • 1 tsk sukker
  • 1-2 tsk karrypaste alt efter hvor stærk du ønsker saucen
  • 1 tsk røget paprika
  • Lidt flagesalt og friskkværnet peber til at smage til med
  • 4-5 blade frisk salvie
  • 1 kugle mozzarella
  • 1 håndfuld friskrevet ost f.eks. Gouda, rød cheddar, parmesan eller hvad du foretrækker

Sådan gør du

  • Rør farsen sammen og lad den gerne hvile 10-15 minutter hvis du har tid til det.
  • Varm olivenolie op i en stor pande, der gerne kan tåle at komme i ovnen.
  • Form en prøve-kødbolle - bare en lille en og steg den. Smag og juster efter behov på krydderierne, hvis det er nødvendigt.
  • Jeg foretrækker at lave ret store kødboller, så jeg bruger en skefuld fars pr kødbolle
  • Steg dem i olivenolien til de har fin stegeskorpe på alle sider. De behøver ikke være gennemstegte, da de kommer ned i den varme sauce senere.
    Tag de færdige kødboller over på en tallerken imens du laver saucen. Panden må endelig IKKE vaskes af, da stegeresterne gir fin smag til tomatsaucen.
  • Læg de knuste hvidløg ned i stegeresterne sammen med karrypasten og lad det sautere et par minutter. Pas på med for høj varme, så hvidløgene svides - det smager bare ikke godt.
  • Tilføj de flåede, hakkede tomater, en lille smule sukker, røget paprika og lad det småkoge, så det koger en smule ind.
  • Smag til med flagesalt og friskkværnet peber, læg kødbollerne tilbage i saucen.
  • Fordel mozzarella og friskrevet ost henover og pynt med nogle blade frisk salvie.
  • Lad det gratinere i ovnen evt under grillen, men hold godt øje, så osten ikke brænder på.
    Når osten er smeltet og begynder at blive gylden på overfladen er retten klar.
  • Spis den med spaghetti eller anden pasta, langkornede ris eller en lækker salat og godt brød.
  • Rigtig god fornøjelse!
  • Husk du kan følge mig på INSTAGRAM og på den måde altid holde dig opdateret på, hvornår der kommer nye opskrifter ind på bloggen.