Go Back

Manitobaboller med surdej

Lækre manitobaboller med surdej - gir masser af smag og sprød skorpe
Ret Bagværk, boller, brød
Keyword boller, brød, criscito surdej, manitoba, surdej
Forfatter Maj Schjøth

Equipment

  • Dejen kan skal røres på en røremaskine og bages på pizzasten eller bageplade

Ingredienser

  • 20 gram Criscito (tørret surdej) Kan erstattes af en færdigkøbt flydende surdej eller din egen.
  • 20 gram gær Eller 7 gram tørgær
  • 6 dl koldt vand Hvis du anvender en flydende surdej skal du tilsætte 1/2 dl mindre vand
  • 2 spsk flydende honning Du kan også bruge rørsuker
  • Ca 450 gram Manitobamel
  • 200 gram tipo 00 mel Kan erstattes af 200 gram ekstra manitobamel
  • 15-20 gram fint salt

Sådan gør du

  • Dejen kan IKKE æltes i hånden, da den er meget fugtig.
  • Bland gær, surdej, vand og sukker/honning i røremaskinens skål.
  • Tilsæt melet og kør dejen lind et par minutter til alle melklumper er væk.
    Dæk skålen med en plasticpose og lad den stå lunt de næste 45 minutter. Det kaldes autolyse.
  • Tilføj nu saltet og sæt røremaskinen til at arbejde saltet godt ind i dejen. Lad den køre indtil dejen slipper skålens kanter.
    Tip: Jeg plejer at holde med en hånd på maskinens overdel og lader den køre på fuld hastighed.
  • Nu kan du vælge om du vil lave en såkaldt stretch-and-fold og herefter lade dejen koldhæve til dagen efter eller bage samme dag.
  • Bager du samme dag, skal dejen hæve mindst 1 time et lunt sted og du springer afsnittet med stretch-and-fold-teknikken over.
    Se længere nede, hvordan du bager de perfekte boller.
  • Stretch-and-fold-teknikken:
    Du kan nu vælge at lave stretch and fold-teknikken, hvilket gir det allerbedste brød (se video). Har du ikke tid eller ønsker du den mere traditionelle metode, dækker du røreskålen godt til med en pose eller låg og stiller den på køl natten over.
  • Dag 2:
  • Sæt en pizzasten eller bagestål ind i ovnen og varm den op til 250 grader almindelig ovn. Det er vigtigt at pizzasten/bagestål når at varme ordentligt op inden du begynder at bage.
  • Tag dejen ud fra køl 1/2 time før den skal bruges, så den kan opnå stuetemperatur.
  • Drys mel på bordet og hæld dejen ud. Riv bagepapir i mindre stykker, så hver boller får sit eget lille stykke bagepapir. Det er lettere, når bollerne skal ind og ud af ovnen.
    Med en dejspade deles dejen i den størrelse boller du ønsker og så sættes de over på bagepapiret.
  • Sæt dem ind på den brandvarme pizzasten/bagestål og bag dem i ca 10 minutter til de er flot gyldne på overfladen og lyder hule, når de bankes under bunden.
    Lad dem køle af på en bagerist.
    Bollerne er fryseegnede, så lav gerne en stor portion - så er der altid lækkert brød, når lysten melder sig.
  • Følger du mig på Instagram...? På den måde kan du altid holde dig opdateret på alt det nye herinde.